5 Φεβρουαρίου 2012

Το Πανεπιστήμιο Capitole 1 της Τουλούζης

Του Παναγιώτη Τσιάλα

Το Πρόγραμμα Μαθημάτων:

Το πρόγραμμα μαθημάτων του Πανεπιστημίου είναι αρκετά πλούσιο (μολονότι το site τους είναι κάπως χαοτικό). Γενικά υπάρχει ένας έντονος προσανατολισμός σε μαθήματα Δημοσίου Δικαίου και ιστορίας θεσμών με έμφαση στην ιστορία των θεσμών του Γαλλικού Δημοσίου Δικαίου. Οι παρατηρήσεις μου αναφέρονται βέβαια στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.

Κατά το εαρινό, λοιπόν, εξάμηνο πρσφέρονται 4 μαθήματα στα Αγγλικά σε επίπεδο μάστερ (= 7ο και 8ο εξάμηνο), που όμως είναι ολίγον τι περιθωριακά ως προς το αντικείμενό τους. Κατά το χειμερινό εξάμηνο τα μαθήματα που προσφέρονται στα αγγλικά είναι ακόμα λιγότερα - νομίζω ότι είναι 2.

Τέλος, στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ εμφανίζεται πολύ έντονο το στοιχείο της διεπιστημονικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε...

...να επιλέξετε και μαθήματα από τα γειτονικά Τμήματα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, των Οικονομικών Επιστημών, και της Επικοινωνίας και Διοίκησης, τα οποία υπολογίζονται κανονικά ως μαθήματα που περάσατε (βλ. κτήση των πιστωτικών μονάδων ects). Άλλωστε υπάρχουν και συγκεκριμένοι κύκλοι μαθημάτων που συνδυάζουν τον οικείο κλάδο με τα νομικά.

Η Πόλη:

Η πόλη είναι όμορφη και έχει και πολύ καλό κλίμα (παρόμοιο με της Αθήνας - ίσως κάπως πιο κρύο). Ο πληθυσμός είναι όσος πρέπει, ήτοι λίγο πάνω από 1.000.000, και η νυχτερινή ζωή είναι εντυπωσιακά πλούσια, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των φοιτητών. Το μετρό κινείται τις καθημερινές ως τις 12 και τα Σάββατα μέχρι τη 1, οπότε σταματάει και ξαναρχίζει να εκτελεί δρομολόγια από τις 5.15. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για το εξάμηνο έναντι ευτελούς ποσού. Από εκεί και πέρα, το κόστος μιας μηνιαίας κάρτας διαδρομών για όλα τα μέσα ανέρχεται σε 10 ευρώ εκτός από την πρώτη φορά, οπότε πρέπει να πληρώσετε επιπλέον 6 ευρώ για να σας εκδώσουν την πλαστική κάρτα. Η κάρτα διαδρομών εκδίδεται στον κεντρικό σταθμό Μετρό "Jean -Jaures " (είναι ο αντίστοιχος σταθμός "Σύνταγμα" της Αθήνας) και όχι σε έναν οποιονδήποτε σταθμό, όπως στην Ελλάδα. Η πολη είναι ασφαλής ή τουλάχιστον έτσι δείχνει μέχρι τώρα. Το Παρίσι απέχει κανά 6-ωρο, αν έχω καταλάβει σωστά, και πάντως μπορείτε να επισκεφθείτε τη Βαρκελώνη, που είναι δίπλα, ή να πάτε για σκι στα Πυρηναία.

Οι Εστίες:

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει 6 εστίες. Οι δύο εξ αυτών βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο και στο ευρύτερο κέντρο (η μία μάλιστα είναι μέσα στο Πανεπιστήμιο), ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις είναι πιο απομακρυσμένες, διότι προορίζονται κυρίως για φοιτητές άλλων σχολών και όχι της  "ΝΟΠΕ" (π.χ. ιατρική, πολυτεχνείο κλπ). Κατά κανόνα, οι φοιτητές της ΝΟΠΕ παίρνουν ένα δωμάτιο στις πλησιέστερες εστίες και ειδικότερα οι Έλληνες παίρνουν συνήθως δωμάτιο στην εστία Chapou, που είναι η δεύτερη πιο κοντινή στη Σχολή (εκτός αν είναι απίστευτα άτυχοι - όπως εγώ - και τους χώσουν μαζί με τους πολιτικούς μηχανικούς και τους φαρμακοποιούς σε μία από τις άλλες εστίες, ήτοι 12 στάσεις μακριά από το Πανεπιστήμιο.

Οι εστίες προσφέρουν δυο ειδών δωμάτια: τα παραδοσιακά και τα ανακαινισμένα. Η διαφορά είναι ότι τα παραδοσιακά έχουν κοινόχρηστες τουαλέτες/ντουζιέρες για τον κάθε όροφο και είναι σαφώς παλαιότερα. Απεναντίας, τα ανακαινισμένα είναι πιο καινούρια, πιο καθαρά, έχουν δικό τους μπάνιο και ορισμένα (όπως το δικό μου) έχουν και δική τους κουζίνα και νεροχύτη. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να στραφείτε στις συλλογικές κουζίνες, οι οποίες έχουν πολλή πλάκα, διότι γνωρίζεται κανείς με κόσμο. Το κάθε δωμάτιο έχει μέγεθος 9m2 και κοστίζει 130 ευρώ, αν είναι παραδοσιακό, και 220 ευρώ, αν είναι ανακαινισμένο. Άλλωστε, το Γαλλικό Κράτος χορηγεί επιδότηση ενοικίου στους φοιτητές (ακόμα και αν είναι αλλοδαποί), άρα μπορείτε με μια σχετικά απλή διαδικασία να πάρετε την επιδότηση και να "ρίξετε" το νοίκι σας -φερ' ειπείν- από τα 130 ευρώ το μήνα, στα 90 ευρώ το μήνα.

Αυτό που, όμως, θα χρειαστεί να κάνετε και θα σας κοστίσει λίγο είναι ότι πρέπει να προμηθευτείτε με δικά σας έξοδα ορισμένα απαραίτητα εργαλεία νοικοκυριού. Αναφέρομαι σε πετσέτες, πιάτα, κατσαρόλες, σεντόνια κλπ. Ορισμένες εστίες δεν σου δίνουν καν κουβέρτα, ενώ και τα σεντόνια χορηγούνται με το σταγονόμετρο. Κάποιες εστίες έχουν συλλογική ηλεκτρική σκούπα για τους ενοίκους, ενώ ορισμένες άλλες δεν έχουν, οπότε θα πρέπει να πάρετε και ένα ηλεκτρικό σκουπάκι (συζητήστε το και με τους διπλανούς σας και αγοράστε ένα μαζί). Μην βιαστείτε πάντως! Αν είστε αρκετά ψύχραιμοι, τότε θα κοιτάξετε τις ανακοινώσεις άλλων φοιτητών στους πίνακες ανακοινώσεων της εστίας σας και σύντομα θα καταλάβετε ότι εκείνοι που "αποχωρούν" δίνουν τα πράγματά τους στους επόμενους κοψοχρονιά.

Αν ψάχνετε για κάτι μεγαλύτερο από 9m2 τότε μπορείτε να στραφείτε σε κάποια ιδιωτική εστία που προορίζεται για φοιτητές, οπότε μπορείτε να βρείτε ένα δωμάτιο 16-25 m2  προς περίπου 450-500 ευρώ το μήνα. Τέλος, μπορείτε να νοικιάσετε κανονικό σπίτι με άλλα παιδιά που ενδιαφέρονται και έτσι να έχετε την άνεσή σας, μόνο που αυτό θα σας κοστίσει λίγο πιο τσουχτερά (π.χ. ένας Ελβετός φίλος μου το έκανε και μετακινήθηκε σε ένα ΜΕΓΑΛΟ σπίτι μαζί με άλλους 5 - καθένας έχει το δωμάτιό του και την άνεσή του και πληρώνουν 400 ευρώ έκαστος).

Όλες οι εστίες διαθέτουν wifi καθώς επίσης και πλυντήρια και στεγνωτήρια (στη δικιά μου κοστίζει περίπου 2.50 ευρώ η πλύση και το στέγνωμα) - η συναλλαγή γίνεται υποχρεωτικά μέσω της φοιτητικής σας κάρτας, την οποία πρέπει να φορτίζετε τακτικά με χρήματα, συνήθως μέσω του γαλλικού τραπεζικού σας λογαριασμού και δυσκολότερα με μετρητά.

Παρακολούθηση Μαθημάτων στα Γαλλικά:

Η παρακολούθηση των γαλλικών μαθημάτων είναι μια δύσκολη υπόθεση! Για μένα τουλάχιστον αποτελεί έναν καθημερινό Γολγοθά (το επίπεδό μου είναι Β2 και τα 'χω παρατήσει από τα 14). Βέβαια, μόνο το πρόγραμμα των γαλλικών μαθημάτων είναι τόσο πλούσιο και σου δίνει ευχέρεια να επιλέξεις κάτι που να σου ταιριάζει. Επιπλέον, στα γαλλικά μαθήματα εξετάζεσαι με τη γενική σειρά των φοιτητών (ήτοι όπως όλος ο κόσμος), ενώ στα αγγλικά μαθήματα εξετάζεσαι ως φοιτητής εράσμους, επομένως η εξέταση είναι πιο χαλαρή (εξ άλλου και οι ώρες διδασκαλίας είναι πολύ πιο λίγες - π.χ. υπάρχει αγγλικό μάθημα με 10 ώρες συνολικά για όλο το εξάμηνο).

Πάντως, προσφέρονται δωρεάν μαθήματα γαλλικών στο Πανεπιστήμιο καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου (αποτελούν μάλιστα μάθημα με υποχρεωτικές παρουσίες και λήψη πιστωτικών μονάδων), ενώ αν έρθετε στη σχολή μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του εξαμήνου, μπορείτε να παρακολουθήσετε 15 ώρες εντατικών μαθημάτων γαλλικής γλώσσας, χωρίς υποχρεωτική παρουσία (προηγείται χωρισμός σε δύο επίπεδα κατόπιν ολιγόλεπτου γραπτού τεστ).

Το μάθημα στο αμφιθέατρο έχει χαρακτήρα και ρυθμό υπαγόρευσης. Μπαίνει μέσα ένας καθηγητής (σημειωτέον ότι υπάρχει μόνο ένας διδάσκων ανά Κλιμάκιο) και αρχίζει να υπαγορεύει το μάθημα στο ακροατήριο (π.χ. " Γράψτε: Μέρος πρώτο, Κεφάλαιο 2ο, Τίτλος 1ος, Παράγραφος Τρία. Αφήστε μία σειρά, και μπλα μπλα"). Ερωτήσεις δε γίνονται από κανέναν και για κανένα λόγο, ο καθηγητής σχεδόν ποτέ δεν απευθύνει το λόγο στους φοιτητές (και όταν τυχόν το κάνει, ουδείς μπορεί ή καν ενδιαφέρεται να απαντήσει), οι περισσότεροι σκάνε στην αίθουσα με το λαπ τοπ τους, με συνέπεια να είσαι αναγκασμένος να ακούς ασταμάτητα τον ενοχλητικό ήχο των πλήκτρων (τα νεότερα αμφιθέατρα έχουν μέχρι και ατομικές πρίζες!) και ασφαλώς όλοι σημειώνουν το ίδιο ακριβώς μάθημα (λογικό είναι να είναι πανομοιότυπες οι σημειώσεις, αφού πρόκειται ουσιαστικά για υπαγόρευση). Πάντως, το σύστημα αυτό, καίτοι βαρετό και ανούσιο, ευνοεί εμάς τους αλλοδαπούς που δεν καταλαβαίνουμε καλά τη γαλλική γλώσσα, όχι μόνο επειδή ο ρυθμός υπαγόρευσης είναι πιο εύληπτος, αλλά και γιατί μας επιτρέπει να ζητήσουμε από κάποιο παιδί να μας στείλει σε e-mail  τις σημειώσεις του (η φράση που χρησιμοποιούν εδώ είναι: να μου στείλεις "το μάθημα" - σιγά...). Από την τρίτη εβδομάδα ξεκινάνε και οι ομάδες εργασίας (TD), στις οποίες εγγράφεται κανείς προαιρετικά, του προσφέρουν επιπλέον πιστωτικές μονάδες, και έχουν υποχρεωτική παρακολούθηση, δουλειά για το σπίτι και ξεχωριστές εξετάσεις. Μην επεκταθώ άλλο στο ζήτημα.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο προσφέρει μια πλειάδα αθλημάτων στις εγκαταστάσεις του: από ράγκμπι και βόλλευ, που είναι μάλλον τα πιο δημοφιλή, μέχρι ξιφασκία, όργανα γυμναστικής, πινγκ πονγκ, μποξ, γιόγκα, χορούς κλπ. Επιτρέπεται να διαλέξετε μέχρι και δύο αθλήματα και, αν τα συγκεκριμένα συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, επιτρέπεται να τα παρακολουθείτε μόνο μία φορά την εβδομάδα. Σχεδόν όλα απευθύνονται σε αρχαρίους.

Αντιστοιχίες Μαθημάτων:

Οι αντιστοιχίσεις μπορούν να γίνουν σε ορισμένα μαθήματα, αλλά δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Η αλήθεια είναι ότι κατά το εαρινό εξάμηνο υπάρχουν μπόλικα μαθήματα δημοσίου δικαίου που μπορεί κανείς να επιδιώξει να αντιστοιχίσει (διοικητικό, συνταγματικό, φορολογικό, ιστορία συνταγματικών θεσμών κλπ). Προσφέρεται ακόμα η πνευματική ιδιοκτησία, το ιδιωτικό διεθνές, η ιστορία πολιτικών ιδεών, η ποινική δικονομία, κάτι σαν κοινοτικό οικονομικό, κάτι σαν διεθνές ποινικό και ίσως και ορισμένα άλλα με προσανατολισμό στον κλάδο του εμπορικού δικαίου. Από αγγλικά μαθήματα εαρινού εξαμήνου, υπάρχει Δίκαιο και Οικονομία, και κάτι που μοιάζει με Εργατικό Δίκαιο σε συνδυασμό με Εταιρική Ευθύνη έναντι των εργαζομένων, καθώς και ένα μάθημα για τις Διεθνείς Εμπορικές Συναλλαγές. Τα εγκληματολογικά μαθήματα και η πολιτική δικονομία, αποτελούν περιπτώσεις που μάλλον δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα στη Γαλλία...

Κόστος Ζωής:

Οπως ξέρετε, η υποτροφία που δίνεται για τα πανεπιστήμια της Γαλλίας ανέρχεται σε 482 ευρώ το μήνα. Η διάρκεια σπουδών στην Τουλούζη είναι 5,5 μήνες ακριβώς, αν και εσείς θα χρειαστεί να πάτε από λίγο νωρίτερα, αν θέλετε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα γαλλικών, να γνωριστείτε με τα παιδιά και γενικώς να προσαρμοσθείτε. Αν πάτε κατά το εαρινό εξάμηνο, τότε η υποτροφία σας θα σας προκαταβληθεί σε ποσοστό 80% κατά το μήνα Νοέμβριο και τα υπόλοιπα θα σας δοθούν στο τέλος, ενώ αν δηλώσετε και πάτε κατά το χειμερινό εξάμηνο, τότε τα χρήματα δεν θα τα πάρετε από την αρχή, αλλά (νομίζω) κατά το Νοέμβριο.

Όπως ήδη έγραψα, η εστίαση στις εστίες του Πανεπιστημίου και οι συγκοινωνίες δεν κοστίζουν πολύ. Η διασκέδαση είναι επίσης σχετικά φτηνή (π.χ. η μπύρα πάει από 2.50 μέχρι 4 ευρώ, οι καφέδες οι κρέπες κλπ είναι φτηνότερα από την Αθήνα, ενώ και στον κινηματογράφο πας με 5 ευρώ αν είσαι φοιτητής). Εκεί που θα σας τσούξει λίγο είναι στο φαγητό. Τα εστιατόρια στη Γαλλία είναι όντως πανάκριβα (μην το επιχειρήσετε - για το καλό σας). Το φοιτητικό εστιατόριο προσφέρει δύο πλήρη γεύματα την ημέρα (μεσημεριανό και βραδινό) προς 3.05 ευρώ το καθένα - όμως για το βραδινό και για τα Σαββατοκύριακα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσεις με την φοιτητική σου κάρτα που θα είναι από πριν φορτισμένη, αλλιώς δεν τρως. Εγώ προσπαθώ να τρώω εκεί. Η άλλη οικονομική λύση είναι να μαγειρεύετε τα δικά σας πράγματα στη συλλογική κουζίνα, αν και πάλι θα σας κοστίσει αρετά η αγορά φαγητών από το καρφούρ. Προσέξτε ιδιαίτερα αυτό που σας είπα και παραπάνω, δηλαδη επιδιώξτε να αγοράσετε πράγματα για το νοικοκυριό από τα παιδιά που αποχωρούν και τα δίνουν έναντι πινακίου. Εγώ έδωσα 20 ευρώ για μια κατσαρόλα στο πολυκατάστημα και ακόμα τα κλαίω... Έτσι την πάτησα και με τα πιάτα, τις κούπες κλπ. Πάλι καλά που δεν αγόρασα και εκείνο το ηλεκτρικό σκουπάκι που το γυρόφερνα επί ένα τέταρτο. Κατά τα άλλα, θα χρειαστεί να πάρετε ένα γαλλικό αριθμό από κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, μαζί με καινούρια συσκευή (30 ευρώ μάξιμουμ). Η ομιλία στο κινητό κοστίζει πολύ εδώ και κάθε τόσο πρέπει να βάζετε νέα κάρτα - άσε που οι άτιμοι σου θέτουν ένα στενό χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου είσαι υποχρεωμένος να καταναλώσεις τις μονάδες σου, πριν αυτές "εξατμιστούν" π.χ. μέσα σε δύο εβδομάδες έπρεπε να καταναλώσω 20 ευρώ! Τέλος, εκείνο που θα σας κοστίσει ακριβά είναι η αποστολή δεμάτων από και προς την Ελλάδα (κάπου 40 ευρώ για τα 5 κιλά με χρέωσε το Ελληνικό ταχυδρομείο για μια αποστολή δέματος).

Αυτά τα ολίγα! Όποιος το σκέφτεται σοβαρά και ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, ας μη διστάσει να με ρωτήσει! Π.Τ.

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Σκέφτομαι σοβαρά να δηλώσω το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο όμως θα με ενδιέφερε το αγγλικό πρόγραμμα γιατί στα γαλλικά έχω το Β1 κ όχι το Β2 που απαιτείται(το οποίο θα δώσω τον Μάιο και δεν προλαβαίνω δλδ να το υποβάλω μαζί με τα δικαιολογητικά.Μήπως ξέρεις ποια μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά το χειμερινό εξάμηνο;Κοίταξα το site αλλά σε όλα τα μαθήματα είχε διευκρινίσεις στα αγγλικά χωρίς να εξηγεί όμως αν το μάθημα θα γίνει στα γαλλικά ή και στα Αγγλικά.Επίσης μήπως γνωρίζεις αν το Β2 είναι απαραίτητο ακόμα και αν δεν παρακολουθήσω μαθήματα στα Γαλλικά;Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Παναγιώτη και ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου.Απ'ότι καταλαβαίνω πήγες σε εαρινό εξάμηνο(του τρίτου έτους;) πράγμα ενθαρρυντικό,γιατί από κάποιες συζητήσεις με παιδιά και καθηγητές παρατηρώ μια ξεκάθαρη προτίμηση στο Ε εξάμηνο και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος λόγος που αποκλείουν το εαρινό.Επίσης όσον αφορά στις εξετάσεις,τι μορφή έχουν περίπου και να αναμένουμε βαθμολογικές απώλειες λόγω των εκφραστικών εμποδίων; D'avance, merci.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας είμαι φοιτητής στη τουλουζ πρώτο έτος και θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε κάτι σχετικά με το επίδομα φοιτητή
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή