17 Φεβρουαρίου 2012

Παρίσι – Πανεπιστήμιο Paris I Sorbonne

Του Γιάννη Καμπουράκη

Για την πόλη:

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά πιστεύω. Το Παρίσι είναι μια πανέμορφη πόλη, μια παγκόσμια πολιτιστική πρωτεύουσα.  Ολόκληρο το εξάμηνο να το εξερευνά κανείς, το πιο πιθανό είναι πως δεν θα το έχει δει όλο.  Εννοείται ότι υφίστανται άπειρες επιλογές και ως προς τις νυχτερινές εξόδους, αν και από την περιορισμένη προσωπική μου πείρα δεν θα έλεγα πως είναι και η πόλη των πάρτι. Επίσης να επισημάνω πως...

...οι συγκοινωνίες είναι άψογες. Τόσο άψογες που όταν επιστρέφεις κλαις και λίγο.  Εν τέλει, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται ίσως για την πιο ωραία και μεστή ευρωπαϊκή μητρόπολη, χωρίς ωστόσο να αποτελεί πλέον την αιχμή της καλλιτεχνικής και φιλοσοφικής πρωτοπορίας.

Για τις τιμές:

Τα ενοίκια είναι ακριβά, κάτω από 450 ευρώ πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάτι.  Υπάρχει όμως το πρόγραμμα CAF, το οποίο χρηματοδοτείται από το γαλλικό δημόσιο και συνεισφέρει ένα μέρος των χρημάτων του ενοικίου (πχ 200 ευρώ), εφόσον πρόκειται για αλλοδαπό φοιτητή.  Εστίες δύσκολα παραχωρούνται σε Erasmus απ’ ότι ξέρω, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας αν σας ενδιαφέρει.  Σούπερ μάρκετ και αλκοόλ έχουν αντίστοιχες τιμές με εδώ. Ίσως θέατρα και σινεμά να είναι κάπως πιο ακριβά. Γενικά δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές παρά μόνο στις υπηρεσίες και τις παροχές (ρεύμα, θέρμανση, τηλέφωνο είναι σχετικά ακριβά και τα εισιτήρια των ΜΜΜ κοστίζουν 12ευρώ η δεκάδα).

Για το Πανεπιστήμιο:

Εγώ ήμουν στο Paris I. Είναι ένα πολύ ωραίο Πανεπιστήμιο από πλευράς εγκαταστάσεων (αίθουσες, βιβλιοθήκες κλπ) και βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, δίπλα στο Πάνθεον.  Η διδασκαλία στα γαλλικά Πανεπιστήμια δεν είναι ιδιαιτέρως διαδραστική. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής κάθεται και υπαγορεύει και οι φοιτητές γράφουν τα πάντα στον υπολογιστή τους.  Κατά τα άλλα οι καθηγητές είναι κατηρτισμένοι βεβαίως και τα μαθήματα ενδιαφέροντα.  Οι επιλογές για τα μαθήματα στο εαρινό εξάμηνο αφορούσαν κυρίως Διεθνείς κι Ευρωπαϊκές σπουδές, χωρίς να λείπουν κι άλλες επιλογές πχ Δημοσίου. Τα μαθήματα χωρίζονται στα κανονικά και τα TD.  Τα TD διδάσκονται σε ολιγομελείς ομάδες, έχεις ενδεχομένως κάποια δουλειά για το σπίτι (εγώ δεν είχα πάντως), οι παρουσίες είναι υποχρεωτικές και συνήθως κάνεις κάποια μικρή παρουσίαση στο τέλος. Είναι κάτι διαφορετικό από το δικό μας σύστημα, οπότε θα το συνιστούσα, για την εμπειρία αν μη τι άλλο. Επίσης, στην αρχή υπάρχει μια εβδομάδα προσαρμογής που είναι πάρα πολύ κοπιαστική αλλά τουλάχιστον γνωρίζεσαι με τους λοιπούς Erasmus.

Εν κατακλείδι, η επιλογή του Paris I είναι μια έξοχη επιλογή, τόσο από πλευράς ποιότητας ζωής και εμπειριών, όσο και από ακαδημαϊκής άποψης.  Βέβαια το Erasmus είναι γενικά ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα κι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει κανείς ανεξαρτήτως προορισμού.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Της Σύλδιας Φ.

Αααχ Παρίσι! Ξέρω ακριβώς τι σκέφτεστε! Δε λέω, είμαι κι εγώ ρομαντική ψυχή αλλά υπάρχουν κάποια πολύ πιο πρακτικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν το αποφασίσετε!

Στέγαση:

Τα σπίτια είναι πανάκριβα. Τελεία. Και παύλα. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 750 ευρώ για ένα αξιοπρεπές στούντιο μέχρι 1200 ευρώ για ένα μικρό δυάρι. Πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος του σπιτιού, την απόσταση από το πανεπιστήμιο (ας μην κοροϊδευόμαστε, αν απέχει πάνω από 45 λεπτά, το πιθανότερο είναι ότι τον δεύτερο τρίτο μήνα θα προτιμήσετε να πάτε για καφέ αντί για μάθημα) και το αν βολεύει η γραμμή του μετρό (δεν είναι λογικό να κάνετε το γύρο του Παρισιού για 15 λεπτά απόσταση). Καλό θα είναι να αποφύγετε τα διαμερίσματα 18, 19, 20. Είναι μεν πιο φθηνά, αλλά υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό! Το επίδομα που δίνεται από το ελληνικό πανεπιστήμιο και το ΙΚΥ είναι γύρω στις 2000 ευρώ, το 80% τον δεύτερο μήνα της διαμονής στο εξωτερικό και το 20% μετά την επιστροφή. Υπάρχει επίσης το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που δίνει το γαλλικό κράτος (CAF). Να κάνετε την αίτηση όσο το δυνατόν νωρίτερα, γίνεται ηλεκτρονικά και δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Μην περιμένετε κανένα παχυλό ποσό, αλλά είναι μια βοήθεια. Για την αίτηση πρέπει να έχετε μαζί ένα πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο στα γαλλικά. Βγάλτε το πριν φύγετε για να μην τρέχετε μετά εσείς από εκεί και η οικογένειά σας από εδώ. Θα σας πρότεινα να ψάξετε το σπίτι από κάποιο site μεσιτικού (parisattitide.fr, pap.fr), είναι αξιόπιστα και εξυπηρετικά. Για κανένα λόγο μην περιμένετε να βρείτε σπίτι πηγαίνοντας στο Παρίσι μια βδομάδα πριν αρχίσουν τα μαθήματα. Θα χάσετε χρόνο, χρήμα και την ψυχική σας υγεία. Υπάρχει πάντα η επιλογή της συγκατοίκησης και μπορείτε να βρείτε κάποιο site που προτείνει συγκάτοικο. Η συμβουλή μου: δεν ξέρετε τι θα σας τύχει, μην το προτιμήσετε! Αν υπάρχει κάποιος συμφοιτητής, φίλος, συγγενής, γνωστός που θα βρίσκεται στο Παρίσι το ίδιο διάστημα είναι προτιμότερο. Μια καλή εναλλακτική είναι η επιλογή μιας εστίας, αλλά πρέπει να κάνετε πολλές (πραγματικά πολλές) αιτήσεις αρκετά νωρίς για να έχετε πιθανότητες να σας δεχτούν. Οι εστίες στο Παρίσι είναι πραγματικά πολύ καλής ποιότητας και οι τιμές κυμαίνονται από 300 μέχρι 800 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται και τις ανέσεις που προσφέρουν. Προετοιμαστείτε για γραφειοκρατία και αναμονή αν επιλέξετε τη λύση της εστίας, αλλά δεν λέω ότι δεν αξίζει τον κόπο! Κάποια πανεπιστήμια του Παρισιού προσφέρουν τα ίδια δωμάτια σε εστία. Το πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο οποίο ήμουν εγώ δεν προσφέρει κάτι τέτοιο.

Έξοδα σπιτιού:

Συνήθως στο ενοίκιο συμπεριλαμβάνεται το νερό και το internet. Το ρεύμα, αν δεν συμπεριλαμβάνεται, είναι γύρω στα 50-60 ευρώ το μήνα για ένα μικρό δυάρι και η θέρμανση συνήθως συμπεριλαμβάνεται στο λογαριασμό ρεύματος. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζητούν ένα τέτοιο ποσό κάθε μήνα και στο τέλος της διαμονής ζητούν από την εταιρία ηλεκτροδότησης ένα συγκεντρωτικό λογαριασμό για να υπολογίσουν αν δώσατε περισσότερα ή λιγότερα χρήματα από αυτά που αντιστοιχούν στο ρεύμα που έχει καταναλωθεί. Το σουπερμάρκετ είναι λίγο πιο ακριβό από την Αθήνα, αλλά μη φανταστείτε υπερβολικές τιμές.

Γενικότερα έξοδα:

Αυτό που είναι πολύ πιο ακριβό απ’ ότι στην Αθήνα είναι οι μετακινήσεις. Η μηνιαία κάρτα για το μετρό είναι στα 70 ευρώ και συμφέρει από το να παίρνετε εισιτήρια (!), εκτός αν μένετε δίπλα στο πανεπιστήμιο και μετακινείστε με τα πόδια. Το φαγητό δεν είναι πιο ακριβό από εδώ. Πολλοί φοιτητές προτιμούν να τρώνε στην εστία και έχουν απόλυτο δίκιο! Χαμηλές τιμές, καλή ποιότητα και μεγάλη ποικιλία. Καλή όρεξη! Για φαγητό ή ποτό έξω οι τιμές είναι τιμές ανάλογες με το κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν βέβαια και πολύ πιο ακριβές επιλογές, αλλά μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά μέρη με εξαιρετικό περιβάλλον και εξαιρετικότερες τιμές! Επειδή αρχίζω να σας ζηλεύω που θα πάτε σταματάω εδώ αυτή τη συζήτηση!

Τράπεζα:

Χρειάζεται να ανοίξετε λογαριασμό σε γαλλική τράπεζα για να μπουν τα χρήματα του CAF και για να πληρώνονται οι λογαριασμοί του κινητού. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία και οι Γάλλοι υπάλληλοι (ό,τι κι αν έχετε ακούσει) είναι πολύ εξυπηρετικοί.

Κινητό:

Οικονομικότερο είναι να έχετε συμβόλαιο σε γαλλική εταιρία (sfr, free mobile). Δεν υπάρχει λόγος να πληρώσετε στην περιαγωγή όσα και στο νοίκι!

Πανεπιστήμιο:

Εμένα με δέχτηκαν στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 Pantheon Sorbonne) και ήταν πραγματικά σπουδαία εμπειρία. Εξαιρετικό επίπεδο καθηγητών, οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία. Ενδιαφέροντα μαθήματα, αν και ο τρόπος παράδοσης δεν διαφέρει από αυτόν του πανεπιστημίου της Αθήνας. Υπάρχει η δυνατότητα για τους ερασμίτες να αναλάβουν εργασίες, κατ’ εξοχήν απαλλακτικές, για να διευκολυνθούν. Η ποικιλία στην επιλογή των μαθημάτων είναι αρκετά μεγάλη, αλλά προτιμήστε μαθήματα με απαλλακτικές εργασίες ή που εξετάζονται προφορικά. Τα μαθήματα είναι στα γαλλικά, αλλά κάποιος που έχει ένα επίπεδο Β2 δεν αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στην παρακολούθηση, αν εξοικειωθεί λίγο με την ορολογία. Μην το φοβάστε! Οι Γάλλοι συμφοιτητές γενικά δεν αρνούνται να δώσουν σημειώσεις τους σε ερασμίτες αν και μεταξύ τους είναι πολύ πιο ανταγωνιστικοί. Μην διστάσετε! Εκμεταλλευτείτε τους! Από αυτές τις σημειώσεις θα διαβάσετε στις εξετάσεις. Οι εξετάσεις δεν είναι τόσο φοβερές και τρομερές όσο φαντάζεστε. Δεν λέω ότι είναι παιχνιδάκι, θέλουν διάβασμα, αλλά είναι αντιμετωπίσιμες. Θα σας προταθεί να πάρετε κάποια μαθήματα TD. Είναι μαθήματα με μία επιπλέον φροντιστηριακή ώρα μέσα στην εβδομάδα, στην οποία η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και ενδέχεται να έχετε εργασίες για την επόμενη φορά. Θα σας συμβούλευα να πάρετε ένα τέτοιο μάθημα, αν μη τι άλλο για να μάθετε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γράφετε τις εργασίες και τα πρακτικά (οι Γάλλοι είναι πολύ απαιτητικοί με τους τύπους στις απαντήσεις) και αυτό θα σας χρειαστεί για να ξέρετε πως πρέπει να γράφετε στις εξετάσεις. Αλλά μην πάρετε πάνω από ένα τέτοια μαθήματα, θα πέσει πολύ διάβασμα!

Ελπίζω να κάλυψα τις πρώτες απορίες σας. Πηγαίνετε θέατρο, βγείτε βόλτες, αγοράστε βιβλία, μιλήστε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, κάνετε ταξίδια, δοκιμάστε γαλλική κουζίνα και πιείτε ένα chardonnay στην υγειά μου! Να είστε καλά και να περάστε όμορφα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου